LETNÍ DOPRAVA ZDARMA! 🎉🎉 Nakupte 24 - 27. července nad 699 Kč a získejte doručení ZDARMA. Platí pro Zásilkovnu a GLS. 🎉🎉
JAK NA PLOCHÉ BŘÍŠKO - 2. Kuchyň jako startovací dráha

JAK NA PLOCHÉ BŘÍŠKO - 2. Kuchyň jako startovací dráha

přidáno 10.07.2020 14:23:07      

delší díl, který vás nenechá uhnout ze správné cesty

Pokud právě začínáte číst tento článek, je to skvělá zpráva pro nás i pro vás. Naše snažení má smysl, a to vaše se právě posunulo na další úroveň, protože jste vytrvali a vaše odhodlání je tedy veliké. Vy tedy vytrvejte a my vám teď nabídneme několik možností, jak se po pár krocích neztratit a stále mířit k vysněnému cíli – vaše ploché bříško.

Proč celé toto téma působí jako věda a je někdy velmi složité rozklíčovat pravdivé a užitečné informace od těch, které nás zas a znova svádí z naší vytoužené cesty? Odpověď najdeme snadno. Složitější cesty mnohdy vypadají důvěryhodněji, protože to, co nás momentálně trápí, přece nemůže být „tak jednoduché“ vyřešit. Nechceme se cítit hloupě sami před sebou.

Zkusme to společně. Nedovolme sami sobě hledat zase nějakou složitější (čti zaručeně lepší) cestu, která ovšem vytvoří jen záplatu – sice rychlou, krásnou a blýskavou, ale pořád jen DOČASNOU záplatu. Podíváme se teď, kde vlastně vzniká celý problém, který tu teď spolu řešíme. Jestli neděláme chybu někde na začátku a nebylo by lepší jen naplánovat nový start a vydat se tou správnou cestou rovnou k cíli bez záplat.

Vzpomínáte si ještě na 3 nejčastější příčiny bříška, se kterým nejsme spokojeni z minulého dílu?

  • ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE
  • NADÝMÁNÍ
  • OCHABLÉ SVALSTVO

A protože už také víme, že v našem těle spolu všechno souvisí, všechny tyto problémy můžeme odstranit úplně nebo částečně v naší kuchyni. Ono totiž správně vybrané, připravené, a hlavně načasované jídlo před a po cvičením, dokáže s vaším metabolismem veletoče.

ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE

Už jste o tom nejednou slyšeli, ale nepřipadá vám, že je to zrovna váš problém? Přece nás od malička učí, jak moc je voda pro organismus důležitá a že máme pravidelně pít. Jenže stačí nepatrná stále se opakující chyba (nedostatečný příjem tekutin) a naše tělo na ni reaguje tak, že si tu svou životně důležitou vodu pro sebe raději schová „na horší časy“. Anebo ji nutně potřebuje, aby naředilo nadměrné množství sodíku ze stravy – voda umí zvětšit objem buňky až 20x!!!

Zadržování vody v těle způsobuje otoky, celulitidu, nadměrné pocení a brání nám v hubnutí.

Jak s tímto problémem bojovat a předejít mu?

  • SŮL (sodík) – omezte příjem soli. Zkuste méně solit a začít používat k dochucování více koření a bylinky. Pozor na různé kořenící směsi, polotovary a uzeniny.
  • PŘÍJEM TEKUTIN – ano, už od malička to slýcháváme, ale mnoho z nás na pití nemyslí. Abyste si mohli udělat představu, kolik je ideální příjem tekutin právě pro vás, můžete si to vypočítat

váha v kg x 0,035 = doporučené množství tekutin v litrech za den

  • BYLINKY – vyzkoušejte např. petržel, česnek, fenykl, kopřivu, jalovec, pampelišku, přesličku polní nebo ženšen pravý. Jsou to přírodní diuretika a skvělý šálek čaje vám pomůže také s množstvím tekutin nebo jimi můžete dochutit hlavní chod či salát.
  • RAFINOVANÉ SACHARIDY – bílý cukr a bílá mouka. A jsme zpět u všechno souvisí se vším. Konzumace rafinovaných sacharidů rychle zvyšuje hladinu krevního cukru, ta zase zvyšuje reabsorpci sodíku v ledvinách a o tom už víme, že nutí tělo zadržovat vodu. Takže pozor! Raději volte jinou variantu např. kvalitní celozrnné pečivo, med, ovoce a zeleninu.
  • DRASLÍK – snižuje hladinu sodíku v krvi. Vysoký obsah mají např. banány, avokádo nebo rajčata.
  • MINERÁLY A VITAMÍNY – jsou pro naše tělo velmi důležité a je jich celá řada. Dostatečnou zásobu si zajistíme konzumací zeleniny a ovoce.
  • DIURETICKÉ POTRAVINY – diuretické neboli močopudné potraviny, které vám pomohou doslova vypustit vodu z těla a tím splasknout. Nedáme dopustit na:
    • CITRÓN
    • OKURKY
    • RAJČATA
    • MRKEV
    • ČERVENÁ ŘEPA
    • CELER
    • LILEK
    • VODNÍ MELOUN – pozor na zkonzumované množství
    • BRUSINKOVÝ DŽUS

Všechny tyto potraviny jsou naprosto báječné, pokud vás trápí oteklost díky zadržené vodě. Zvýšeným příjmem těchto potravin pomůžete svému tělu správně fungovat a obnovit základní rovnováhu. Mimo to obsahují spoustu antioxidantů a pomáhají řešit, a hlavně předcházet dalším zdravotním problémům jako např. vysoký krevní tlak, problém se zrakem, záněty močového měchýře apod.

 

NADÝMÁNÍ

Nadýmání je nejen společensky neúnosný problém. Ve většině případů způsobuje nepříjemné pocity nejen uvnitř, ale i ty, co máme navenek. Necítíme se ve své kůži, a navíc si připadáme doslova jako balón. Není to nic neobvyklého, protože naše tělo dále pracuje s tím, co mu dodáme. A protože někdy kombinace není ideální nebo jsme to přehnali s pro naše tělo únosným množstvím nedopadne to dobře. Také zařazování potravin jen někdy nadělá někdy víc škody než užitku – příkladem budiž často zatracované luštěniny. Při pozorné přípravě a pravidelné konzumaci vůbec nemusí jít o časovanou bombu v našich střevech. Nedostatečné žvýkání, hltání, stres a spěch také nejsou na naší straně. Chcete vědět, jak bojují druzí? Přečtěte si naše osobně vyzkoušené cesty.

  • CUKRY – není vůbec vhodné cukry zcela vynechat. Spíše je potřeba se zamyslet nad tím, jaké cukry a jejich množství konzumujeme. Jděte na to chytře, nahraďte alespoň na pár dní bílé rohlíky a chléb celozrnnými nebo nejlépe zeleninou. Hodí se na to jakákoli listová zelenina anebo třeba náš žhavý tip – bílá (zeleninová) paprika. Slouží skvěle jako nosič a snese spoustu zajímavých kombinací.
  • JOGURT – už 1 malá porce kvalitního jogurtu denně reguluje vaše zažívání, tím odstraňuje pocit nafouknutého břicha a přináší vnitřní klid. Pokud potřebujete dochucovat, použijte např. drobné ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody).
  • JABLKA – neskutečně zdravé ovoce, které je velmi prospěšné pro zdraví, ale pozor na zkonzumované množství. Pokud místo jednoho jablka sníte kilo, když jsou tak zdravá, asi se vám následky takové svačinky zamlouvat nebudou.
  • VEJCE – neprávem byla v minulosti osočována, že jsou nezdravá a škodí nám. Snižují krevní tlak, jsou plná kvalitních bílkovin, a když si je dáte k snídani, vydržíte pak mnohem déle a nebude vás honit mlsná. Při jejich pravidelné konzumaci nebude mít tělo problém je hladce zpracovat. Pokud tedy nesnídáte deset vajec, ale naopak k nim přidáte naši ověřenou okurku, máte vyhráno.
  • LUŠTENINY – fazole, hrách nebo čočka na jídelníčku a vy koulíte očima? Už nebudete muset! Tajemství konzumace luštěnin bez hrozivých následků tkví ve výběru, množství a přípravě. Luštěniny je potřeba před přípravou namáčet, to ví každá hospodyňka, ale je dobré během namáčení vodu několikrát slít a propláchnout luštěnin čistou vodou. Do té se totiž uvolňují látky, které špatně trávíme a tím způsobují nadýmání. Loupané luštěniny jsou všeobecně méně nadýmavé, a proto můžeme volit červenou čočku, hrách, cizrnu a z fazolí pak adzuki nebo mungo jako snazší cestu. Dále pak doporučujeme při vaření luštěnin používat bylinky, o kterých se dozvíte více už za chvilku. Nejsnadnější cestu představují luštěniny naklíčené (můžete koupit nebo klíčit doma), např. mungo. Nenadýmají, a navíc jsou nabité vitamíny a živými enzymy, které jsou pro naše tělo velmi přínosné.
  • BROKOLICE, KAPUSTA, ZELÍ – brukvovitá zelenina nadýmá, protože obsahuje druh cukru (rafinózu – není vám tu něco povědomé?), který ve střevech zpracovávají bakterie produkující plyny. Ale pozor! Rozhodně není vhodné tuto zeleninu zatratit a vyhýbat se jí. Stejně jako luštěniny při pravidelné konzumaci odpovídajícího množství a správné úpravě naše tělo nebude mít se zpracováním problém. Doporučujeme vařit ve vodě či páře, popř. přidat osvědčené bylinky.
  • BYLINKY – nepotřebujete nic speciálního, např. bazalka nebo oregano, které bývají běžně v našich kuchyních, pomáhají proti nadýmání. Používání bylinek při přípravě např. luštěnin pomáhá tělu při jejich následném zpracování. Pokud už se někde stala chyba a vy máte pocit, že se za chvíli vznesete a odletíte, zkuste si uvařit čaj z heřmánku, anýzu nebo fenyklu. Při přípravě jídla určitě oceníte kromě již zmiňovaných bazalky a oregana také tymián, fenykl, majoránka, anýz, kopr, saturejka, petrželka, máta nebo zázvor.

Tak jsme se spolu prokousali přes zázračné kousky i noční můry. Rozhodně se nechceme pasovat na zaručené odborníky na dané téma, ale naopak veškeré nabízené informace jsou zaručeně prověřené vlastní zkušeností. Stačí se na chvilku zastavit a přemýšlet, co nám udělalo nebo neudělalo dobře a jít tak po cestě, kterou si naše tělo samo vybere. Každý máme jiné podmínky – rodina, zázemí, finance, zaměstnání, zdravotní stav. Každý máme jinou povahu a genetickou výbavu. To vše ovlivňuje, jakým způsobem můžeme fungovat a nesmíme na to zapomínat. Pokud jste se však rozhodli pro změnu a vytrvali jste, máte s námi také něco společného, a to odhodlání. To naše je obrovské a chceme jím podpořit to vaše. A proto se již můžete začít těšit na další díl, ve kterém se podíváme na denní režim.

V edici Získej ploché bříško najdete také:

1. Proč to vypadá jako věda?

3. Chyťte denní režim za pačesy a už nepouštějte

4. díl Život je pohyb

5. díl Cvičení se vzduchem v hlavní roli

6. díl Harmonickou cestou... 

7. díl Zadáno pro ženy

8. díl Pomocníci

9. díl Když je Měsíc na vaší straně

Ochrana osobních údajů © 2020 tian-de.cz